Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku

Placki ziemniaczane po węgiersku to danie, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Pojawia się ono w wielu różnego rodzaju karczmach czy restauracjach. Nic dziwnego, danie to jest bardzo smaczne i sycące. Najlepiej smakują jednak placki węgierskie, które przygotujemy samodzielnie.

Przepis na domowe placki ziemniaczane po węgiersku jest wbrew pozorom bardzo łatwy. Z pewnością wiele z Was widzą tyle punktów w przepisie, stwierdzi, że danie jest skomplikowane i trudne, nic bardziej mylnego. Postępując zgodnie z przepisem, będziecie mieć pewność, że nawet robiąc placki po węgiersku po raz pierwszy, wyjdą przepyszne.

Poniżej mój ulubiony i sprawdzony przepis na domowe placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU

Składniki na gulasz węgierski

  • 500 g szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka mąki przennej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie

Składniki na placki ziemniaczane

  • ok. 2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • śmietana

Wykonanie – gulasz węgierski

  • Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Jeśli lubicie pikantne dania, możecie dodać szczyptę chilli.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy mięso.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Wykładamy na patelnię do duszącego się mięsa. Całość dusimy na małym gazie do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  • Paprykę oraz marchewkę kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię, dodając również sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy.
  • Następnie dolewamy szklankę wody oraz wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut na małym ogniu.
  • Mąkę rozpuszczamy w 80 ml wody, dolewamy do gotującego się gulaszu. Całość mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wykonanie – placki ziemniaczane

  • Ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na kilka minut, by puściły wodę. Następnie delikatnie odciskamy.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ziemniaków.
  • Następnie przesiewamy do nich mąkę, dodajemy jajka, sól, oraz pieprz. Całość mieszamy.
  • Porcję masy wykładamy na całą patelnię z rozgrzanym olejem o średnicy ok. 22 cm . Smażymy na rumiano z obu stron.
  • Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na połowę wykładamy porcję przygotowanego gulaszu. Następnie składamy na pół i serwujemy z łyżką śmietany.
Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane po węgiersku przepis
przepis na placki po węgiersku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 3 =