Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane po węgiersku to danie, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Pojawia się ono w wielu różnego rodzaju karczmach czy restauracjach. Nic dziwnego, danie to jest bardzo smaczne i sycące. Najlepiej smakują jednak placki węgierskie, które przygotujemy samodzielnie.
Przepis na domowe placki ziemniaczane po węgiersku jest wbrew pozorom bardzo łatwy. Z pewnością wiele z Was widzą tyle punktów w przepisie, stwierdzi, że danie jest skomplikowane i trudne, nic bardziej mylnego. Postępując zgodnie z przepisem, będziecie mieć pewność, że nawet robiąc placki po węgiersku po raz pierwszy, wyjdą przepyszne.
Poniżej mój ulubiony i sprawdzony przepis na domowe placki z gulaszem węgierskim. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci każdego z Was. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE PO WĘGIERSKU
Składniki na gulasz węgierski
- 500 g szynki lub łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wody
- 1 łyżka mąki przennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
Składniki na placki ziemniaczane
- ok. 2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- śmietana
Wykonanie – gulasz węgierski
- Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Jeśli lubicie pikantne dania, możecie dodać szczyptę chilli.
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy kilka minut, a następnie dodajemy mięso.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Wykładamy na patelnię do duszącego się mięsa. Całość dusimy na małym gazie do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Paprykę oraz marchewkę kroimy w kosteczkę, wykładamy na patelnię, dodając również sos sojowy oraz koncentrat pomidorowy.
- Następnie dolewamy szklankę wody oraz wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut na małym ogniu.
- Mąkę rozpuszczamy w 80 ml wody, dolewamy do gotującego się gulaszu. Całość mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wykonanie – placki ziemniaczane
- Ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na kilka minut, by puściły wodę. Następnie delikatnie odciskamy.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ziemniaków.
- Następnie przesiewamy do nich mąkę, dodajemy jajka, sól, oraz pieprz. Całość mieszamy.
- Porcję masy wykładamy na całą patelnię z rozgrzanym olejem o średnicy ok. 22 cm . Smażymy na rumiano z obu stron.
- Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na połowę wykładamy porcję przygotowanego gulaszu. Następnie składamy na pół i serwujemy z łyżką śmietany.