Ciasto Migdałek

ciasto Migdałek

Migdałek to proste, a zarazem efektowne i smaczne ciasto, które oczaruje wszystkich miłośników słodkości. Trzy kruche blaty ciasta z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone pysznym kremem.

Ciasto Migdałek to propozycja idealna na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Jeśli poszukujecie pomysłu na pyszny wypiek, który zachwyci swoim wyglądem i smakiem, to ciasto migdałek spełni wasze oczekiwania.

CIASTO MIGDAŁEK – PRZEPIS

Składniki

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 200 g margaryny
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 białek
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
  • 150 g płatków migdałowych

* szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

Przygotowanie

1. Składniki na ciasto dobrze zagniatamy i dzielmy na trzy części.

2. Każdy kawałek ciasta rozprowadzamy na blaszce (24×36) wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru pudru.

4. Następnie na każdy placek wykładamy ubitą pianę, dodatkowo na jeden z z nich na ubite białka rozsypujemy płatki migdałów.

5. Każdy placek pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumienienia.

6. Mleko skondensowane zanurzamy całkowicie w wodzie i gotujemy na wolnym ogniu przez 4 godziny, następnie studzimy.

7. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie wlewamy mleko skondensowane i ubijamy jeszcze przez kilka minut.

8. Upieczone placki przekładamy przygotowaną masą. Na wierzch dajemy placek pokryty migdałami.

Ciasto migdałowe


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × cztery =