Placki drożdżowe z truskawkami

Placki drożdżowe z truskawkami to pomysł na pyszne śniadanie na słodko lub kolację. Placuszki są puszyste i delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach, nie trzeba gryźć!
Przepis na placuszki drożdżowe z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Składniki każdy znajdzie w swojej kuchni. Jeśli nie macie truskawek, z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce np. maliny czy borówki. W każdy wydaniu będą smakować rewelacyjnie!
PLACKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS
Składniki
- 3 jajka
- 150 ml kefiru
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- 10 g drożdży świeżych
- kilka truskawek
Przygotowanie
Jajka oraz kefir muszą mieć temperaturę pokojową.
- Do kefiru dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Następnie wbić całe jajka i dodać przesianą mąkę. Wymieszać.
- Na koniec wlać olej i całość wymieszać do połączenia składników. Ciasto odstawić pod przykryciem na 30 minut.
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu nakładać porcję ciasta. Na wierzchu każdego placuszka poukładać truskawki.
- Gdy placuszki lekko podrosną, obrócić je na drugą stronę i dalej smażyć kontrolując stopień zarumienienia.
- Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

