Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Delikatny, słodki i bardzo smaczny sernik z jabłkami i kruszonką to bardzo pyszny deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne różnego rodzaju uroczystości.

Przepis na sernik jest bardzo łatwy a efekt zachwycający. Poniżej zaprezentuje Wam przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Połączenie sera z pysznymi jabłkami to idealny pomysł. Taki deser to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA SERNIK Z JABŁKAMI

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 300 g cukru
  • 6 jaj
  • budyń waniliowy – sam proszek

Kruszonka

  • 160 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 70 g masła
  • łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo

  • 600 g jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier – ilość zależy od słodkości jabłek
  • 3 łyżki kaszy manny

Wykonanie

  • Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, uformować kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić na patelni, dodać cynamon i cukier. Lekko poddusić. Zdjąć z palnika, pozostawić do ostygnięcia. Dodać 1 łyżkę kaszy manny, wymieszać.
  • Twaróg przepuścić przez maszynkę.
  • Całe jajka ubić. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać ser, budyń. Gotową masę umieścisz w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Na masie rozsypywać 2 łyżki kaszy manny (wpije nadmiar wody, które puszczą jabłka podczas pieczenia). Następnie umieścić podduszone jabłka.
  • Na wierzch umieścić kruszonkę startą na tarce o dużych oczkach.
  • Piec w 180 stopniach przez godzinę.
Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami

“Komentarz do Sernik z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.