Ciasteczka z marmoladą w 15 minut

Ciasteczka z marmoladą w 15 minut

Kruche, maślane ciasteczka z marmoladą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Są pyszne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni.

Jeśli uwielbiasz piec ciasteczka i szukasz takich, które posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, to ten przepis na ciastka z marmoladą sprawdzi się idealnie.

CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 15 minut | Liczba porcji: 35 sztuk

Składniki (na ok. 35 ciasteczek)

  • 1 kostka masła (200 g)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa (kilka łyżek)

Przygotowanie

1. Masło w temperaturze pokojowej pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać szczyptę soli oraz cukier puder. Całość zmiksować aż powstanie jasna, puszysta masa.

2. Następnie dodać żółtka i cukier wanilinowy. Ponownie zmiksować do połączenia składników.

3. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie całość wymieszać.

4. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdego lekko spłaszczyć i na środku zrobić wgłębienie, które następnie należy wypełnić marmoladą.

5. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec przez ok. 15 minut do zarumienienia.

Ciasteczka z marmoladą
szybkie ciasteczka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − dwa =