Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami
Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami to pyszne i sycące danie obiadowe, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, a także na specjalne okazje. To pełna smaku i kolorów potrawa, która z pewnością zachwyci Was swoim smakiem.
Przepis na zupę z kurczakiem jest niesamowicie prosty, dlatego też gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Na pewno będziecie zachwyceni. Ta zupa z kurczakiem jest naprawdę przepyszna!
ZUPA Z KURCZAKIEM PAPRYKĄ I PIECZARKAMI
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1,5 l bulionu
- 50 g serka topionego
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- curry
Wykonanie
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką, curry, solą oraz pieprzem. Przełożyć na patelnie z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie masła. Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli i dusić razem kilka minut.
- Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry, przełożyć na patelnię z pieczarkami i razem podsmażać.
- Paprykę pokroić w paseczki, przełożyć na patelnię.
- Kurczaka oraz warzywa przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec dodać kukurydzę.
- Z garnka odebrać odrobinę zupy, dolać wody i dodać serek topiony. Całość zblendować i wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku.