Sałatka śledziowa z porem

Sałatka śledziowa z porem

Sałatka śledziowa z porem to wspaniała propozycja na świąteczny okres i nie tylko. Szybka do przygotowania i naprawdę pyszna. Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

Sałatka śledziowa z porem to wyjątkowo dobre połączenie. Por jest delikatniejszy od cebuli i ma zdecydowanie bardziej subtelny smak. Taki śledzik posmakuje nawet tym, którzy nie znoszą smaku i zapachu śledzia. Jest łagodny w smaku i bardzo aromatyczny za sprawą idealnie dobranych dodatków. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POREM PRZEPIS

Składniki

  • 4-5 płatów śledzi a’la matjas
  • 1 duże jabłko
  • 1 duży por
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Filety śledziowe wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i skropić sokiem z cytryny z obu stron.

2. Kolejno śledzie pokroić na mniejsze kawałki o szerokości około 2 cm.

3. Pora umyć i pokroić w półkrążki. Podsmażyć chwile na maśle. Do duszącego się pora dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.

4. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

5. Śmietanę wymieszać z miodem i musztardą.

6. Do miski przełożyć pokrojonego śledzia, dodać pora oraz przygotowany sos. Całość delikatnie przemieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.

Śledź z porem w śmietanie
śledź z porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 + jedenaście =