Ciasto cynamonowe

Bardzo smaczne, a zarazem łatwe w przygotowaniu domowe ciasto cynamonowe. Drożdżowe kwadraciki z ciasta, posmarowane klejącą warstwą cynamonu z cukrem i mlekiem, ułożone na sobie warstwami. Cukier z cynamonem sam w sobie jest nadzieniem ciasta i nadaje mu słodkiego i aromatycznego smaku.

Ciasto z cynamonem to smaczna przekąska, która najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Na pewno nie skończycie na jednym kawałku.

Składniki:

  • 15 g drożdży typu instant
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 4 łyżki płynnego masła

Dodatkowo

  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • mleko do posmarowania ciasta

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • W osobnej misce mieszamy ze sobą masło, mąkę, jajka i resztę cukru, następnie dodajemy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
  • Cukier mieszamy z cynamonem.
  • Gotowe ciasto wałkujemy na duży kwadrat o grubości ok 1cm.
  • Rozwałkowane ciasto smarujemy mlekiem ciepłym mlekiem, następnie posypujemy mieszanką cukru z cynamonem.
  • Ciasto kroimy na kwadraciki o wymiarach ok. 10x10cm
  • Takie kawałki ciasta umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 35×11 cm.
  • Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut grzanie góra/dół. Po upływie czasu pieczemy jeszcze przez 15 minut z grzaniem od dołu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.