Gofry idealne

Gofry idealnie

Gofry idealne, czyli takie, które są chrupiące z zewnątrz i aksamitnie miękkie w środku. W dzisiejszym wpisie mam dla was sprawdzoną recepturę, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła i gwarantuję, że upieczone według niej gofry wychodzą właśnie takie, jakie powinny być.

Aby je przygotować, potrzebujesz dobrej gofrownicy oraz zaledwie kilku produktów, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne i chrupiące gofry, które smakują jak z budki nad morzem.

GOFRY IDEALNE – PRZEPIS

Składniki na 6 sztuk

  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 375 ml mleka
  • 85 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Ubite białka odstawić na bok.

2. Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleko, olej oraz żółtka. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Na sam koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

3. Gofrownicę dobrze nagrzać i delikatnie natłuścić. Kolejno wlać porcję ciasta i piec przez około 10 minut.

4. Gotowe gofry studzić na kratce, dzięki temu zachowają swoją chrupkość.

przepis na gofry
przepis na gofry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *