Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka amoniaczki

Tradycyjna receptura na znane i lubiane ciasteczka posypane cukrem z dodatkiem amoniaku. Doskonałe na święta jak i inne okazje.

Przepis na ciasteczka amoniaczki jest prosty i sprawdzony, a same ciastka zawsze się udają i pięknie pachną. Amoniaczki mają niepowtarzalny smak, nie są pracochłonne i bardzo szybko się pieką. Jeśli macie ochotę na pyszne kruche ciastka, które przygotujecie w mgnieniu oka, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na amoniaczki!

CIASTECZKA AMONIACZKI PRZEPIS

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 125 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki amoniaku

Przygotowanie

1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zimne, posiekane masło, 50 g cukru zwykłego, cukier wanilinowy, śmietanę wymieszaną z amoniakiem oraz żółtka. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

2. Z ciasta formujemy kulę, a następnie lekko rozwałkowujemy.

3. Na stolnicę wysypujemy pozostały cukier, kładziemy na nim ciasto i wałkujemy do uzyskania placka o grubości około 0,5 cm.

4. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry.

5. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut do zarumienienia.

przepis na amoniaczki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × dwa =