Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Tym razem mam dla Was super przepis na pyszną zupę tajską, która jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Moja rodzinka stwierdziła, że to jedna z lepszych zup, jaką zrobiłam, więc postanowiłam podzielić się przepisem również z Wami.
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem z dodatkiem marchewki, papryki oraz mleczka kokosowego z pewnością zachwyci wszystkich miłośników nowych i wyszukanych smaków. Zupa jest bardzo aromatyczna, ciekawa w smaku, po prostu pyszna! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA ZUPĘ TAJSKĄ Z KURCZAKIEM I MAKARONEM
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 l bulionu
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
- szczypta chilli
Wykonanie
- Patelnie z odrobiną oliwy wstawiamy na gaz. Przekładamy pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażamy przez kilka minut.
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i przekładamy na patelnię z cebulą. Po 10 minutach dodajemy pastę curry i razem podsmażamy.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry. Oba warzywa przekładamy na patelnię z kurczakiem i podsmażamy kilka minut.
- Pieczarki kroimy w plastry, również wykładamy z pozostałymi składnikami i dusimy przez kilka minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut.
- Do zupy dodajemy sos rybny, kurkumę, curry, paprykę słodką, chilli, szczyptę soli oraz pieprzu. Następnie do garnka przekładamy surowy makaron i gotujemy przez 5 minut. Po czasie wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!