Piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem

Piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem

Piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem to propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jest niezwykle delikatne i mięciutkie, a sos nadaje mu intensywnego smaku. Przepis na piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Danie powinno przypaść do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

PIERSI Z KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE Z PARMEZANEM PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. | Liczba porcji: 3-4

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 50 g tartego parmezanu
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze części i przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu z obu stron na rumiano.

2. Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.

3. Po upływie czasu wlewamy śmietankę kremówkę wymieszaną z mąką oraz parmezanem. Całość mieszamy i  gotujemy na małej mocy palnika, aż sos zgęstnieje.

4. Tak przygotowane piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.

Piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem przepis
Przepis na piersi z kurczaka w kremowym sosie z parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia + 20 =