Pieczone pierogi z pieczarkami i serem żółtym

Pieczone pierogi to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdź nasz przepis na niezwykle aromatyczne i smaczne pierogi z piekarnika!

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie:

  • 5 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • kawałek sera żółtego

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania pierogów

Wykonanie

  1. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulką. Smażyć do momentu aż woda odparuje, a pieczarki zrobią się miękkie.

  2. Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, dolać roztopione masło, dodać przyprawy. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa.

  3. Gdy ciasto będzie wyrobione rozwałkować i wykrawać koła za pomocą szklanki. Następnie nałożyć farsz z pieczarek, odrobinę startego sera żółtego i zlepić na kształt pieroga.

  4. Ulepione pierogi posmarować żółtkiem i piec w 190 stopniach przez 25 minut.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − szesnaście =