Młode ziemniaki z kapustą i boczkiem

Młode ziemniaki z kapustą i boczkiem to pyszne, domowe danie, które smakuje najlepiej w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do młodych ziemniaczków i kapusty. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które gości w naszym domu bardzo często. Uwielbiam to połączenie, czasem jeszcze dodaję białego sera, dla podbicia smaku. Zapraszam na przepis!
MŁODE ZIEMNIAKI Z KAPUSTA I BOCZKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 10 ziemniaków
- 150 g boczku w słupkach
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 250 ml bulionu
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
- Na patelni podsmażyć boczek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmażać.
- Ugotowane ziemniaki odcedzić, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i chwilkę podsmażyć.
- Młodą kapustę drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Kapustę z marchewką przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez 6 minut, Następnie odcedzić i przełożyć na patelnię z boczkiem i ziemniakami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Całość razem dusić przez kilka minut.


