Młode ziemniaki z kapustą i boczkiem

Młode ziemniaki z kapustą i boczkiem to pyszne, domowe danie, które smakuje najlepiej w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do młodych ziemniaczków i kapusty. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które gości w naszym domu bardzo często. Uwielbiam to połączenie, czasem jeszcze dodaję białego sera, dla podbicia smaku. Zapraszam na przepis!

MŁODE ZIEMNIAKI Z KAPUSTA I BOCZKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 10 ziemniaków
  • 150 g boczku w słupkach
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 250 ml bulionu
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

  2. Na patelni podsmażyć boczek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmażać.

  3. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przełożyć na patelnię z cebulą i boczkiem i chwilkę podsmażyć.

  4. Młodą kapustę drobno posiekać za pomocą noża lub na mandolinie.

  5. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

  6. Kapustę z marchewką przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez 6 minut, Następnie odcedzić i przełożyć na patelnię z boczkiem i ziemniakami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Całość razem dusić przez kilka minut.
Młode ziemniaki z kapustą i boczkiem przepis
Przepis na młode ziemniaki z kapustą i boczkiem
Młode ziemniaki z kapustą i boczkiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 170

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × jeden =