Sernik z mrożonymi truskawkami

Prosty i bardzo smaczny sernik z mrożonymi truskawkami. Ten sernik jest bardzo lekki, nie za słodki, więc bez wyrzutów sumienia możecie sobie ukroić duży kawałek. W sezonie truskawkowym oczywiście możecie użyć świeżych truskawek, ale z mrożonymi jest także bardzo smaczny. 

Sernik z mrożonymi truskawkami robi się naprawdę szybko i bardzo łatwo, dlatego też tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. 

Przepis na sernik z mrożonymi truskawkami

Składniki

*blacha 24×24 cm

Masa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 łyżki skrobi lub zwykłej mąki
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru

Dodatki

  • ok. 200 g mrożonych truskawek
  • łyżka kaszy mannej
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie

  • Truskawki rozmrozić. Można wyjąc je wcześniej lub uczynić to w mikrofali, używając funkcji odmrażanie. Odlać wodę, którą puściły truskawki. Posypać je cukrem, mąką, kaszą i delikatnie wymieszać. Dzięki temu truskawki nie puszczą wody do sernika.

  • Białka jaj ubić. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka, ser, budyń, skrobię i delikatnie wymieszać szpatułką.

  • Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Masę sernikową przelać do blachy. Na masie poukładać truskawki.

  • Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 55 minut. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić sernik na około 2-3 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 − 4 =