Zapiekanki na cieście francuskim
Ciasto francuskie to niesamowity produkt. Można z niego wyczarować mnóstwo ciekawych przekąsek oraz dań na słodko i na słono. Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne zapiekanki na cieście francuskim. Idealne na imprezę, obiad, lub na kolację.
Zapiekanki na cieście francuskim są smaczne i bardzo łatwo się je robi. W smaku są przyjemnie chrupiące, a dzięki dodatkowi mięsa są także pożywne. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli poszukujecie prostej i smacznej przekąski, która zachwyci gości, to zapiekanki na cieście francuskim sprawdzą się idealnie.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki
- 1 opak. ciasta francuskiego
- 200g sera żółtego
- 300g mięsa mielonego z kurczaka/indyka
- 150g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/3 puszki kukurydzy
- przyprawa do mięsa mielonego
- ketchup
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą oraz pieprzem. Podsmażyć do miękkości. Pod koniec smażenia do mięsa dodać 4-5 łyżek ketchupu.
2. Na osobnej patelni zeszklić cebulę na odrobinie masła, następnie dodać pokrojone pieczarki. Dusić do odparowania soku.
3. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Na każdy kawałek nałożyć odrobinę podsmażonego mięsa, pieczarek oraz kukurydzę. Na koniec posypać startym na tarce żółtym serem.
5. Tak przygotowane zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 15 min. do momentu roztopienia sera.
6. Gotowe zapiekanki podawać z ketchupem, sosem czosnkowym, lub innym ulubionym sosem.
Polecamy także sprawdzić nasze inne pyszne przepisy z ciasta francuskiego: ciasteczka w 15 minut, chruściki z ciasta francuskiego, zawijaski pizzowe, cebularze z ciasta francuskiego, ciasteczka całuski.