Domowe frytki z piekarnika – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku
Frytki to jedno z najpopularniejszych dań z ziemniaków. Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne. Najlepiej smakują posypane odrobiną soli i zjedzone palcami. Możemy je jeść również z dodatkiem mięsa i ulubionej surówki.
Tradycyjne frytki smażone są na głębokim tłuszczu przez co mogą mogą być dość kaloryczne. Jako alternatywę przedstawiam wam łatwy przepis na frytki pieczone w piekarniku, dzięki czemu są mniej kaloryczne i zdrowsze.
Składniki
- 0.5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, umyć oraz dokładnie osuszyć.
- Ziemniaki pokroić w cienkie słupki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą i pieprzem.
- Polać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.
- Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami.
- Piec przez około 30 minut w 220 stopniach (termoobieg).