Domowe frytki z piekarnika – chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku

Frytki to jedno z najpopularniejszych dań z ziemniaków. Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne. Najlepiej smakują posypane odrobiną soli i zjedzone palcami. Możemy je jeść również z dodatkiem mięsa i ulubionej surówki.

Tradycyjne frytki smażone są na głębokim tłuszczu przez co mogą mogą być dość kaloryczne. Jako alternatywę przedstawiam wam łatwy przepis na frytki pieczone w piekarniku, dzięki czemu są mniej kaloryczne i zdrowsze.

Składniki

  • 0.5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć oraz dokładnie osuszyć.

  2. Ziemniaki pokroić w cienkie słupki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą i pieprzem.

  3. Polać oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać.

  4. Ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami.

  5. Piec przez około 30 minut w 220 stopniach (termoobieg).


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + 16 =