Zapiekanka z zupek chińskich i kurczaka

Zapiekanka z zupek chińskich i kurczaka

Dziś mam dla Was przepis na zapiekankę z zupek chińskich z kurczakiem i warzywami. Prosty i smaczny pomysł na szybki i sycący obiad.

U mnie w domu uwielbiamy przygotowywać zapiekanki, ponieważ są szybkie, smaczne i możemy je dowolnie komponować i modyfikować. Dzisiejsza zapiekanka obiadowa powstała ze składników, które akurat miałam pod ręką. Zapiekanka wyszła przepyszna i bardzo posmakowała rodzinie. Polecam wypróbować.

ZAPIEKANKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I KURCZAKA PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 zupka chińska
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g sera mozzarella
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 mały por
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki ketchupu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Makaron z zupki chińskiej pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać wrzącą wodą tak, by przykryć makaron. Odstawić na kilka minut, by makaron napęczniał, a następnie odcedzić na sitku.

2. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.

3. Ogórki konserwowe i paprykę pokroić w kosteczkę.

4. Pora w półkrążki, kukurydzę odsączyć z zalewy.

5. Jogurt naturalny wymieszać z ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem tworząc sos.

6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, następnie pora, kurczaka, sos, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość posypać startą na tarce mozzarellą.

7. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 30 min.

Zapiekanka z zupek chińskich i kurczaka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 − 2 =