Kluski leniwe

Tym razem pomysł na szybki obiad – kluski leniwe. To proste danie z sera białego (twarogu) oraz mąki jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. W sam raz kiedy nie mamy ochotę na zabawę w kuchni.

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie

  1. Twaróg przełożyć do miski, dodać jajko oraz szczyptę soli. Dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek.

  2. Na stolnicę wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę pszenną. Zagnieść ciasto uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki.

  3. Leniwe wrzucić na wrzątek i gotować przez kilka minut, od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z usmażoną na maśle cebulką lub kto z czym lubi.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście − pięć =