Zapiekanka drwala
Chrupiące, smaczne i szybkie do przygotowania… takie są właśnie zapiekanki. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych świetnie sprawdzą się na obiad, lub kolację. Zapiekanki to danie bardzo uniwersalne – możemy je modyfikować według własnego uznania, z własnymi, ulubionymi dodatkami.
Dzisiaj mam dla was fajny autorski przepis na zapiekankę drwala! Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a swoim smakiem i wyglądem zachwyci dzieci i dorosłych.
Składniki
Na 2 porcje:
- bułka ciabatta
- 100g szynki
- 100g sera żółtego
- 100g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 garść kukurydzy konserwowej
- szczypiorek
- ketchup
- sos czosnkowy
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy w kosteczkę, dusimy na maśle. dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i razem z pieczarkami podsmażamy, aż cebulka się zeszkli.
- Ser żółty ścieramy na tarce, szczypiorek drobno siekamy, szynkę kroimy w kosteczkę.
- Bułkę przekrajamy wzdłuż na pół. Układamy przygotowane pieczarki. Następnie posypujemy szynką oraz odsączoną kukurydzą. Na sam koniec posypujemy startym serem.
- Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy do momentu roztopienia się sera żółtego.
- Podajemy polewając ketchupem, sosem czosnkowym i posypując posiekanym szczypiorem.