Zapiekanka drwala

Chrupiące, smaczne i szybkie do przygotowania… takie są właśnie zapiekanki. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych świetnie sprawdzą się na obiad, lub kolację. Zapiekanki to danie bardzo uniwersalne – możemy je modyfikować według własnego uznania, z własnymi, ulubionymi dodatkami.

Dzisiaj mam dla was fajny autorski przepis na zapiekankę drwala! Zapiekanka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a swoim smakiem i wyglądem zachwyci dzieci i dorosłych.

Składniki

Na 2 porcje:

  • bułka ciabatta
  • 100g szynki
  • 100g sera żółtego
  • 100g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 garść kukurydzy konserwowej
  • szczypiorek
  • ketchup
  • sos czosnkowy

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy w kosteczkę, dusimy na maśle. dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i razem z pieczarkami podsmażamy, aż cebulka się zeszkli.

  2. Ser żółty ścieramy na tarce, szczypiorek drobno siekamy, szynkę kroimy w kosteczkę.

  3. Bułkę przekrajamy wzdłuż na pół. Układamy przygotowane pieczarki. Następnie posypujemy szynką oraz odsączoną kukurydzą. Na sam koniec posypujemy startym serem.

  4. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy do momentu roztopienia się sera żółtego.

  5. Podajemy polewając ketchupem, sosem czosnkowym i posypując posiekanym szczypiorem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 − dziesięć =