Ciasto truskawkowa pokusa

Ciasto truskawkowa pokusa

Ciasto truskawkowa pokusa to rewelacyjny deser, którego musicie skosztować. Łączy w sobie wiele ciekawych smaków, które idealnie do siebie pasują. Masa na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem masy kajmakowej w połączeniu z musem truskawkowym i puszystym biszkoptem to prawdziwy raj dla podniebienia.

Przepis na ciasto truskawkowa pokusa jest bardzo łatwy a samo ciasto szybkie do zrobienia. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

CIASTO TRUSKAWKOWA POKUSA

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli

MASA TRUSKAWKOWA

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wody

MASA KAJMAKOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • puszka masy kajmakowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wrzątku

DODATKI

  • krakersy

Wykonanie

  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, zmniejszając obroty miksera. Dodać mąkę, wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Tak przygotowaną masę biszkoptową umieścić w blaszce (20×30) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 min w 180° C.
  • Żelatynę rozpuścić w 60 ml wrzącej wody.
  • Schłodzoną śmietankę 30% ubić na pianę. Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej.
  • Przestygniętą żelatynę wolnym strumieniem wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę umieścić na przestygniętym biszkopcie. Całość przykryć krakersami.
  • Galaretki zalać 500 ml wrzącej wody, mieszać do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Lekko rozmarznięte truskawki zblendować na mus. Dodać do galaretki, wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wylać na krakersy.
  • Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ciasto truskawkowa pokusa przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.