Sałatka gajowego

sałatka gajowego

Sałatka gajowego to propozycja idealna na każdą okazję. Sprawdzi się na lunch do pracy, kolację, lub jako przekąska na imprezowy stół. Sałatka gajowego smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na talerzu.

Przepis na sałatkę gajowego jest bardzo prosty i szybki. Czas potrzeby do przygotowania tego dania nie powinien zająć więcej niż 15 minut, a smakiem oczaruje każdego kto jej posmakuje. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego!

SAŁATKA GAJOWEGO – PRZEPIS

Składniki

  • 250 g pierożków tortellini z szynką prosciutto
  • 10 suszonych pomidorków
  • 100 g rukoli
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść prażonego słonecznika

Dressing:

  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorków
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Składniki na dressing połączyć ze sobą.

2. Pierożki tortellini ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

3. Ser pleśniowy pokroić w kostkę.

4. Pomidorki suszone pokroić na mniejsze kawałki.

5. Na talerz wyłożyć rukolę, następnie tortellini, ser pleśniowy i suszone pomidory. Na koniec całość posypać ziarnami słonecznika i polać przygotowanym wcześniej dressingiem.

Sałatka z tortellini
sałatka z suszonymi pomidorami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × pięć =