Sałatka z szynką parmeńską i orzechami

Sałatka z szynką parmeńską, serem pleśniowym i gruszką to doskonała opcja zarówno na kolację, obiad, jak i na imprezę lub spotkanie rodzinne. Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, smakuje obłędnie i z pewnością zachwyci niejedno podniebienie!

Składniki

  • garść rukoli
  • 1 dojrzała gruszka
  • ser z niebieską pleśnią
  • 1/2 opakowania szynki parmeńskiej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie

  1. Rukolę umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz jako pierwsza warstwa.

  2. Następnie szynkę parmeńską pokroić w paseczki i ułożyć na rukoli.

  3. Gruszkę obrać, usunąć gniazda i pokroić w kosteczkę. Ułożyć na szynce parmeńskiej.

  4. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser i całość posypać orzechami włoskimi.

  5. Składniki na sos wymieszać ze sobą i przed podaniem polać nim sałatkę.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *