Chlebowe łódeczki z serem i jajkiem
Dziś mamy dla Was przepis na pyszne drożdżowe chlebki z serem i jajkiem, które doskonale sprawdzą się na obiad lub kolację. Chlebki w kształcie łódeczek pięknie wyglądają i co najważniejsze fantastycznie smakują!
Chlebowe łódeczki z serem i jajkiem zwane chaczapuri wywodzą się z kuchni gruzińskiej i przypominają trochę pizzę. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i z pewnością posmakują rodzince. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jeść tego dania, koniecznie musicie wypróbować.
CHLEBOWE ŁÓDECZKI Z SEREM I JAJKIEM PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Farsz
- 250 g sera żółtego
- 200 g sera feta
- 4 jajka
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże instant. Wymieszać łyżką, następnie wlać letnią wodę oraz oliwę. Połączyć składniki i wyrobić ciasto dłońmi lub za pomocą robota.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser feta pokruszyć na mniejsze kawałki, lub pokroić w drobną kosteczkę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać. Podzielić na 4 równe części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę.
- Każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Ciasto podwinąć z obu stron, składając brzegi ciasta do środka, a dwa pozostałe brzegi zlepić ze sobą, tworząc tzw. łódeczkę.
- Wnętrza łódeczek wypełnić porcją żółtego sera oraz fety.
- Łódeczki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, grzanie góra-dół. Blaszkę z chlebkami wstawić do piekarnika na 15 minut i piec do zarumienienia.
- Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, na środek chlebków wbić po jednym jajku i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu ścięcia się białka.
- Gotowe chlebki posypać świeżym szczypiorkiem.