Ciasto z wafelkową warstwą

Ciasto z wafelkową warstwą

Ciasto z wafelkową warstwą to przepyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak święta czy ważne rodzinne uroczystości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego masą czekoladową i chrupiącą wkładą wafelkową. Wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa. Całość prezentuje się niezwykle efektownie i z pewnością oczaruje swoim smakiem każde podniebienie.

CIASTO Z WAFELKOWĄ WARSTWĄ PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Warstwa wafelkowa

  • 6 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 wafelki prince polo lub inne
  • szczypta soli

Masa

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Polewa

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna i szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka.
  • Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość przesypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

Warstwa wafelkowa

  • Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania sztywnej i szklistej masy.
  • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  • Wafelki pokruszyć i razem z orzechami oraz wiórkami kokosowymi dodać do ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut.

Masa

  • Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i wstawić na gaz. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia.
  • Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
  • Schłodzoną śmietankę z dodatkiem czekolady przelać do misy miksera. Dodać serek mascarpone i ubić na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodać wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w tak zwanej kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.

SKŁADANIE CIASTA

  • Na jeden blat biszkopta wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć wkładkę wafelkową, a na niej rozprowadzić pozostałą masę. Na wierzch wyłożyć drugi blat biszkopta.
  • Przestygniętą polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi do dekoracji.
  • Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto z wafelkową warstwą przepis
Ciasto z wafelkową wkładką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − szesnaście =