Wielkanocna babka toffi
Wielkanocna babka toffi to idealna propozycja na zbliżające się święta Wielkanocne. Stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjne babki, pięknie prezentuje się na stole i jest pyszna.
Babka Wielkanocna toffi jest naprawdę bardzo łatwa w przygotowaniu i poradzą sobie z nią nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni. Dodatkowo jest niesamowicie delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Zapraszam na przepis!
BABKA WIELKANOCNA TOFFI – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar L (temp. pokojowa)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 180 g cukru cukru
- 1 opakowanie budyniu o smaku toffi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 3 łyżki masy krówkowej
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
Wykonanie
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania szklistej i puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowy. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Masę przełożyć do formy, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-35 minut, do suchego patyczka.
- Masę krówkową podgrzać z mlekiem, wymieszać do uzyskania jednolitej polewy. Gotową polewą udekorować przestygniętą babkę i posypać orzechami.