Babka Wielkanocna na maślance

Babka Wielkanocna to tradycyjny wypiek, który powinien znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przepisów jest mnóstwo, babki piaskowe, drożdżowe, biszkoptowe. Ja zaprezentuję Wam dzisiaj przepis na pyszną babkę na maślance z kawałkami czekolady. 

Babka na maślance to świetna propozycja na wypiek na święta Wielkanocne i nie tylko. Babka jest bardzo wilgotna, puszysta i smaczna.  

BABKA NA MAŚLANCE – PRZEPIS

Składniki

  • 4 jajka rozmiar M
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 200 g maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450
  • 180 g cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej do pieczenia lub zwykłej

Dodatkowo

  • masło
  • bułka tarta

* Czekolada do pieczenia lepiej zachowuje się podczas przygotowywania, nie rozpuszcza się podczas mieszania, przez co nie barwi ciasta na ciemny kolor. Jeśli takiej nie macie, można zastosować normalną.

Wykonanie

  • Jajka w całości ubić na puszystą pianę. Kiedy będą już puszyste, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając.
  • Wlać maślankę, olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
  • Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, czekoladę, całość wymieszać, do połączenia składników.
  • Foremkę natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − szesnaście =