Babka Wielkanocna na maślance
![](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2023/02/Babka-Wielkanocna-na-maslance-768x1024.jpg)
Babka Wielkanocna to tradycyjny wypiek, który powinien znaleźć się na każdym świątecznym stole. Przepisów jest mnóstwo, babki piaskowe, drożdżowe, biszkoptowe. Ja zaprezentuję Wam dzisiaj przepis na pyszną babkę na maślance z kawałkami czekolady.
Babka na maślance to świetna propozycja na wypiek na święta Wielkanocne i nie tylko. Babka jest bardzo wilgotna, puszysta i smaczna.
BABKA NA MAŚLANCE – PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka rozmiar M
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 200 g maślanki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej typu 450
- 180 g cukru
- 50 g czekolady gorzkiej do pieczenia lub zwykłej
Dodatkowo
- masło
- bułka tarta
* Czekolada do pieczenia lepiej zachowuje się podczas przygotowywania, nie rozpuszcza się podczas mieszania, przez co nie barwi ciasta na ciemny kolor. Jeśli takiej nie macie, można zastosować normalną.
Wykonanie
- Jajka w całości ubić na puszystą pianę. Kiedy będą już puszyste, stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając.
- Wlać maślankę, olej i wymieszać delikatnie szpatułką.
- Dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, czekoladę, całość wymieszać, do połączenia składników.
- Foremkę natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut.
![](https://alledobre.pl/wp-content/uploads/2023/02/Babka-Wielkanocna-na-maslance1-768x1024.jpg)