Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo fajny pomysł na danie obiadowe, które z pewnością zachwyci rodzinę. Duża blacha pełna chrupiących ziemniaczków, soczystej kiełbasy i pysznych warzyw. Danie bardzo smaczne, pożywne i sycące. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą jest bardzo łatwy i składa się z kilku prostych składników, które być może macie nawet w domu. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawy i nieskomplikowany obiad, zapiekanka z kiełbasą na pewno spełni wasze oczekiwania.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ PRZEPIS

Składniki

  • 0,5 kg kiełbasy
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule 
  • 2 marchewki

Przyprawy:

  • przyprawa do ziemniaków
  • słodka papryka mielona
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do większego garnka, zalać zimną wodą, dodać 2 płaskie łyżki soli i zagotować. Od momentu zagotowania, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

2. Kiełbasę oraz marchew okroić w plastry, cebulę w piórka, paprykę w słupki.

3. Blachę z piekarnika wyścielić folią aluminiową i wysmarować oliwą.

4. Podgotowane ziemniaki odcedzić i przełożyć na blaszkę. Posypać przyprawą do ziemniaków.

5. Następnie wyłożyć kiełbasę, cebulę, paprykę i marchewkę. Całość posypać pozostałymi przyprawami.

6. Blaszkę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć − sześć =