Kotleciki pod szpinakową kołderką

Kotleciki pod szpinakową kołderką

Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? W dzisiejszym wpisie mam dla was propozycję na kotleciki pod szpinakową kołderką!

Jeśli wahacie się, ponieważ nie przepadacie za bardzo za szpinakiem, to zapewniam was, że w żaden sposób nie jest on wyczuwalny. Połączenie soczystego mięsa, przypraw, sera feta i szpinaku tworzy doskonałą kompozycje smakową, której każdy choć raz powinen spróbować. Warto czasem przygotować coś nowego, innego, by zaskoczyć domowników i urozmaicić swoje codzienne menu. Kotleciki pod szpinakową kołderką są bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze, są pyszne!

PRZEPIS NA KOTLECIKI POD SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy na kotleciki.

2. Kotleciki przyprawiamy słodką papryką, kurkumą, solą oraz pieprzem z obu stron.

3. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Następnie dodajemy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez paskę czosnkiem.

4. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser feta i całość mieszamy. Zdejmujemy z gazu.

5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy nasze kotleciki. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu szpinakowego.

6. Tak przygotowane kotleciki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut.

Kotleciki pod szpinakową kołderką przepis
kurczaki pod szpinakową kołderką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 + 19 =