Udka z kurczaka z piekarnika
Udka z piekarnika to szybki i bardzo prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten przepis idealnie sprawdzi się na co dzień, a także na wyjątkowe okazje. Udka można serwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą i oczywiście ulubioną surówką. Surówka z białej kapusty idealnie pasuje do tego dania.
Przepis na udka zapiekane w piekarniku jest niesamowicie prosty. Mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne i idealnie doprawione. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA UDKA Z PIEKARNIKA
Składniki
- 5 udek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści mini marchewek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- świeży koperek
Wykonanie
- Udka myjemy i zdejmujemy skórę.
- Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Powstałą marynatą nacieramy udka.
- Zamarynowane udka przekładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy do nich pokrojoną w krążki cebulę i mini marchewki.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Gotowe danie dekorujemy świeżym koperkiem.