Udka z kurczaka z piekarnika

Udka z piekarnika

Udka z piekarnika to szybki i bardzo prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten przepis idealnie sprawdzi się na co dzień, a także na wyjątkowe okazje. Udka można serwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą i oczywiście ulubioną surówką. Surówka z białej kapusty idealnie pasuje do tego dania.

Przepis na udka zapiekane w piekarniku jest niesamowicie prosty. Mięso wychodzi bardzo soczyste i delikatne i idealnie doprawione. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

PRZEPIS NA UDKA Z PIEKARNIKA

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści mini marchewek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży koperek

Wykonanie

  • Udka myjemy i zdejmujemy skórę. 
  • Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Powstałą marynatą nacieramy udka.
  • Zamarynowane udka przekładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. 
  • Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy do nich pokrojoną w krążki cebulę i mini marchewki.
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 60 minut, grzanie góra-dół. 
  • Gotowe danie dekorujemy świeżym koperkiem. 
Udka z piekarnika przepis
Przepis na udka z piekarnika

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − siedem =