Ciasto orzechowa pokusa

Orzechowa pokusa

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dużą ilością orzechów. Doskonały pomysł na ciekawy deser na każdą okazję.

Ciasto orzechowa pokusa to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a swoim smakiem urzeknie niejedno podniebienie. Jeśli uwielbiacie orzechy włoskie, to ciasto jest dla Was. Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta.

CIASTO BAKALIOWE PRZEPIS

Składniki

  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • 5 jajek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 400 g jabłek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

2. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą, jasną masę.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz jogurt naturalny.

4. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Suche składniki przesypać do masy jajecznej, dodać orzechy, żurawinę drobno posiekaną czekoladę i jabłka. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.

5. Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut, funkcja grzania góra-dół.

7. Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.

Orzechowa pokusa przepis
ciasto Orzechowa pokusa

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 + dziesięć =