Drożdżowe rogaliki z budyniem

Drożdżowe rogaliki z budyniem

Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy.

Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki z budyniem. Idealne na śniadanie, kolację, przekąskę do pracy czy piknik.

PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BUDYNIEM

Porcja na około 35 sztuk.

Ciasto drożdżowe

  • 550 g mąki pszennej typu 450
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3 łyżki płynnego masła
  • 250 ml mleka 2%
  • 14 g drożdży instant
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 2 budynie czekoladowe bez cukru – 80 g proszku
  • 800 ml mleka 2%
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo

  • jajko – do posmarowania

Sposób przygotowania

  • Mleko zagrzać by było lekko ciepłe, dodać drożdże instant, łyżkę cukru i mąki. Zamieszać, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.
  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
  • Budyń przygotować zgodnie z zaleceniam na opakowaniu, dodając jednak 800 ml mleka.
  • Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra.
  • Wykrawać trójkąty, na każdy umieścić sporą łyżeczkę budyniu. Zawinąć w rogalik.
  • Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez 8 – 10 minut, grzanie góra-dół.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 5 =