Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to świetny dodatek do każdego dania obiadowego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak i z rybą. Biała kapusta dostępna jest w sklepach cały rok, dlatego też tę surówkę można przygotować o każdej porze roku.

Przepis na surówkę z białej kapusty jest niesamowicie prosty, a jej dodatek sprawia, że każde danie smakuje o wiele lepiej. Taką surówkę można również wykorzystać podczas przygotowania domowych kebabów. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, ta surówka z pewnością Wam posmakuje!

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY – PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • kilka gałązek kopru
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie

  1. Kapustę drobno poszatkować za pomocą noża lub na mandolinie. Posolić, wymieszać za pomocą dłoni, wcierając sól w kapustę, dzięki czemu zmięknie. Wymieszaną kapustę odstawić na 15 minut.

     
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce. 

  3. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki. Koperek drobno posiekać.

  4. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem. 

  5. Do miski z kapustą dodać marchewkę, cebulę, sos, ocet jabłkowy, szczyptę cukru oraz pieprzu. Wymieszać i sprawdzić smak, w razie konieczności doprawić do smaku. Surówkę odstawić na 30 minut, by smaki się przegryzły. 
Surówka z białej kapusty przepis
Surówka z białej kapusty do obiadu

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − dziesięć =