Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Planujesz przyjęcie, szukasz pomysłu na kolację, czy po prostu masz ochotę na coś lekkiego? Sałatka z czerwonej kapusty sprawdzi się idealnie na każdą okazję.

Sałatka z czerwonej kapusty z dodatkiem kurczaka, czerwonej cebuli, kukurydzy i szczypiorku to danie, które posmakuje każdemu. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują i tworzą ciekawą kompozycję smakową. Dodatkowo sałatkę przygotujemy w około 30 minut, dlatego jest to idealna opcja dla zapracowanych, lub dla osób, które nie lubią zbyt długo „przesiadywać” w kuchni.

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY PRZEPIS

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu i odstawiamy do przestygnięcia.

2. Czerwoną kapustę szatkujemy drobno, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut.

3. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

4. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki, szczypiorek drobno siekamy.

5. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, szczyptą soli oraz pieprzu tworząc sos.

6. Wszystkie składniki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.

Sałatka z czerwonej kapusty przepis
Sałatka z czerwonej kapusty z kurczakiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × 5 =