Zapiekanki z kajzerek
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi zapiekanek. Chrupiące, miękkie w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Niebo w gębie.
Zapiekanki możemy również z łatwością przygotować w domu. Z ich wykonaniem poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz, a większość składników zapewne każdy znajdzie w swojej kuchni.
Zapiekanki z kajzerek to świetna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek które przeważnie przygotowuje się na podłużnych bagietkach. Zapiekanki z kajzerek robi się bardzo szybko, więc jest to świetna opcja na szybki i smaczny obiad, kolację, lub jako przekąska na imprezę, kiedy chcemy zaserwować naszym gościom coś na ciepło.
PRZPIS NA ZAPIEKANKI Z KAJZEREK
Składniki
- 3 kajzerki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 200 g sera mozzarella
- pęczek szczypiorku
- ketchup
- przyprawa oregano
- sól, pieprz
- łyżka masła
Wykonanie
1. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła.
2. Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli. Całość przyprawić solą i pieprzem i dusić do momentu aż grzyby będą miękkie.
3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidora pokroić w plastry, bułki kajzerki przekroić na pół.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć bułki, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła. Następnie posmarować je farszem pieczarkowym, położyć plaster pomidora i na koniec posypać serem.
5. Tak przygotowane zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut do momentu roztopienia sera.
6. Gotowe zapiekanki polać ketchupem, posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz szczyptą oregano.