Surówka Colesław
Surówka Colesław czyli pyszna surówka z kapusty z marchewką i majonezem. Można ją podawać samodzielnie, lub jako dodatek do obiadu, najlepiej do mięs i ryb, ale również do hamburgerów, czy do grilla. Jej sekret tkwi w prostocie – składa się z prostych składników, a jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut.
SURÓWKA COLESŁAW – PRZEPIS
Składniki
- 1 kilogram świeżej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 200 g majonezu
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy, lub drobno pokroić nożem.
2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
4. W misce umieścić kapustę, marchewkę, cebulę, majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Surówka Colesław smakuje najlepiej po ok. 2 godzinach chłodzenia w lodówce.