Tortellini w sosie szpinakowym
Tortellini w sosie szpinakowym to proste i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszne włoskie pierożki tortellini w połączeniu z serem feta, suszonymi pomidorkami i sosem szpinakowo-śmietanowym tworzą idealną kompozycję, która zasmakuje każdemu.
Przygotowanie tortellini w sosie szpinakowym nie zajmie więcej niż 30 minut, jest to zatem świetna opcja, gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni, lub gdy mamy ochotę spróbować czegoś nowego. Tortellini w sosie szpinakowym smakuje wyśmienicie, a w dodatku jest banalnie proste w przygotowaniu. Jeśli szukacie jakiegoś nowego pomysłu na szybki obiad, który posmakuje całej rodzinie, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.
PRZEPIS NA TORTELLINI W SOSIE SZPINAKOWYM
Składniki
- 1 opakowanie tortellini prosciutto
- 1 garść suszonych pomidorów w oliwie
- 250 g mrożonego szpinaku
- 150 g sera feta
- 150 ml śmietanki 30%
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Wykonanie
1. Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy na bok.
2 Na patelni roztapiamy masło, dodajemy dwie łyżki oliwy z suszonych pomidorów oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy szpinak.
3. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku.
4. Smażymy do momentu, aż szpinak odparuje wodę. Następnie wlewamy śmietankę. Dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
5. Gdy sos będzie gotowy, na patelnię wrzucamy nasze ugotowane i odcedzone tortellini. Całość razem mieszamy.
Jeśli tak jak my uwielbiacie pierożki tortellini, to zachęcamy do sprawdzenia naszego wcześniejszego przepisu na pyszną sałatkę z tortellini.