Carpaccio z jabłka

Carpaccio z jabłka, czyli cieniutko pokrojone w plasterki jabłko wraz z kilkoma innymi smacznymi dodatkami to propozycja na imprezową przystawkę, która z pewnością zaskoczy waszych gości. Wygląda obłędnie na talerzu, a swoim smakiem zachwyci nie jedno podniebienie. Carpaccio z jabłka jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak dzięki swej formie sprawia wrażenie dania bardzo wykwintnego. Carpaccio z jabłka sprawdzi się także jako lekka kolacja, lub lunch do pracy.

Przepis na carpaccio z jabłka

Składniki

  • 1 duże jabłko
  • 2 garści rukoli
  • 30 g sera feta
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Rukolę dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Wyłożyć na talerz.

  3. Jabłko umyć i razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na rukoli.

  4. Ser feta pokroić w kosteczkę i ułożyć jako kolejna warstwa.

  5. Całość posypać orzechami i rodzynkami. Przed podaniem polać przygotowanym sosem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × 2 =