Carpaccio z jabłka
Carpaccio z jabłka, czyli cieniutko pokrojone w plasterki jabłko wraz z kilkoma innymi smacznymi dodatkami to propozycja na imprezową przystawkę, która z pewnością zaskoczy waszych gości. Wygląda obłędnie na talerzu, a swoim smakiem zachwyci nie jedno podniebienie. Carpaccio z jabłka jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak dzięki swej formie sprawia wrażenie dania bardzo wykwintnego. Carpaccio z jabłka sprawdzi się także jako lekka kolacja, lub lunch do pracy.
Przepis na carpaccio z jabłka
Składniki
- 1 duże jabłko
- 2 garści rukoli
- 30 g sera feta
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie
- Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Rukolę dokładnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Wyłożyć na talerz.
- Jabłko umyć i razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na rukoli.
- Ser feta pokroić w kosteczkę i ułożyć jako kolejna warstwa.
- Całość posypać orzechami i rodzynkami. Przed podaniem polać przygotowanym sosem.