Kotlety siekane z piekarnika

Kotlety siekane z piekarnika to świetny pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Idealnie sprawdzą się także na kolację, czy domową imprezę, serwowane jako przekąska z dodatkiem sosu. Dzięki temu, że kotlety są zapiekane w piekarniku, a nie smażone na oleju, są mniej tłuste, mniej kaloryczne i przede wszystkim zdrowsze. Idealnie sprawdzą się szczególnie dla osób będących na diecie, które mają ochotę zjeść coś smacznego. 

Siekane kotlety drobiowe z piekarnika przygotowuje się bardzo szybko, a składniki do ich przygotowania są ogólnie dostępne. Co do składników, możecie je w dowolny sposób zmieniać i modyfikować wedle uznania. Możecie zamienić cebule na pora a marchewkę na kukurydzę czy paprykę. W każdej wersji smakują świetnie. 

PRZEPIS NA KOTLETY SIEKANE Z PIEKARNIKA

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 70 g sera żółtego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa gyros
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • pęczek pietruszki

Wykonanie

  • Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy w dosyć drobną kosteczkę.
  • Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebule kroimy w kostkę, pietruszkę drobno siekamy.
  • Ser żółty ścieramy na tarce.
  • Mięso, marchewkę, cebulę, pietruszkę, ser przekładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie spryskujemy olejem w sprayu. Przy użyciu łyżki nakładamy porcję przygotowanej masy, formując kotlety.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy po 15 minut z każdej strony.
  • Serwujemy z dodatkiem ulubionego sosu.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − 5 =