Naleśniki na majonezie
Naleśniki na majonezie
Chyba każdy z nas uwielbia naleśniki! Te delikatne i cieniutkie placuszki z dodatkiem ulubionego nadzienia smakują naprawdę świetnie!
Sekretem idealnych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto na naleśniki. Powinno mieć odpowiednią konsystencję, nie za rzadkie, ale nie za gęste. Warto skupić się także na składnikach, z których przygotowujemy samo ciasto.
Naleśniki na majonezie są bardzo smaczne, delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Świetnie smakują z dodatkiem ulubionego dżemu, czy sera. Sprawdźcie jak je przygotować!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI NA MAJONEZIE
Składniki
- 500 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, cukier, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli.
- Całość mieszamy przy użyciu miksera lub ubijaczki, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie wlewamy ciepłą wodę, mieszamy.
- Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotowe ciasto na naleśniki odstawiamy na 25 minut, by odpoczęło.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, następnie wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe naleśniki podajemy z ulubionym dżemem, serem lub owocami.