Chlebek czosnkowo-ziołowy

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Chlebek czosnkowo-ziołowy to pomysł na pyszne pieczywo, które doskonale sprawdzi się jako imprezowa przekąska np. na grilla. Chlebka nie kroimy na kawałki, tylko stawiamy w całości i po trochu rwiemy.

Przepis na odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy jest bardzo łatwy i nie wymaga wiele pracy, dlatego bez problemu każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Chlebek jest mięciutki, aromatyczny i pięknie pachnie. Koniecznie musicie wypróbować.

CHLEBEK CZOSNKOWO-ZIOŁOWY PRZEPIS

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Masło czosnkowo-ziołowe

  • 100 g miękkiego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • ulubione zioła – u mnie po ⅓ łyżeczki bazylii, oregano i rozmarynu
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Składniki na masło czosnkowe wymieszać ze sobą.

  2. Do naczynia pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wlać 50 ml letniego mleka. Odstawić na 10 minut.

  3. Do miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło, pozostałe mleko, rozczyn drożdżowy i sól. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować.

  5. Ciasto posmarować przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym i pokroić na paski. Każdy pasek ciasta zawinąć w nieciasny rulonik lub złożyć w harmonijkę i ułożyć w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia.

  6. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
Chlebek czosnkowo-ziołowy przepis
Chlebek rwany czosnkowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 49

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwadzieścia − 19 =