Arbuzowa chmurka bez pieczenia

Arbuzowa chmurka bez pieczenia to idealny deser na letnie dni. Arbuz ze względu na dużą zawartość wody nawadnia nasz organizm, a ponadto urzeka swoim niepowtarzalnym smakiem.

W cukierniach trudno jest dostać jakiekolwiek ciasto arbuzowe, dlatego postanowiłam sama sobie takie ciasto zaserwować. Ciasto na herbatnikowym spodzie, do tego galaretka, kawałki soczystego arbuza, bita śmietana i migdały to połączenie wręcz idealne.

Ciasto arbuzowa chmurka bez pieczenia jest bardzo proste w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga piekarnika. Potrzebne nam będą jedynie herbatniki, które można dostać w każdym sklepie. Oczywiście takie ciacho można również przygotować w wersji pieczonej. Wystarczy jedynie herbatniki zastąpić tradycyjnym biszkoptem.

Zachęcam do wypróbowania przepisu na arbuzową chmurkę bez pieczenia bo na prawdę warto!

PRZEPIS NA CIASTO ARBUZOWA CHMURKA

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 arbuza
  • 1/5 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki arbuzowe
  • ok. 120 g herbatników
  • migdały

Wykonanie

1. Galaretki arbuzowe rozpuścić w 800 ml wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.

2. Z arbuza usunąć pestki i pokroić w kostkę.

3. Blaszkę (24×24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę herbatników.

4. Na herbatniki wyłożyć pokrojonego arbuza, a następnie zalać lekko tężejącą galaretkę. Całość wstawić do lekkiego stężenia do lodówki.

5. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.

6. Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodać serek mascarpone. Pod koniec miksowania wlać płynną, przestygniętą żelatynę.

7. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni aż będą lekko zrumienione.

8. Gotową masę śmietanową wyłożyć na warstwę galaretki. Wierzch masy posypać prażonymi migdałami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała, a herbatniki zmiękły.


“Komentarz do Arbuzowa chmurka bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *