Tortellini w sosie szpinakowym

Tortellini w sosie szpinakowym to proste i szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszne włoskie pierożki tortellini w połączeniu z serem feta, suszonymi pomidorkami i sosem szpinakowo-śmietanowym tworzą idealną kompozycję, która zasmakuje każdemu.

Przygotowanie tortellini w sosie szpinakowym nie zajmie więcej niż 30 minut, jest to zatem świetna opcja, gdy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni, lub gdy mamy ochotę spróbować czegoś nowego. Tortellini w sosie szpinakowym smakuje wyśmienicie, a w dodatku jest banalnie proste w przygotowaniu. Jeśli szukacie jakiegoś nowego pomysłu na szybki obiad, który posmakuje całej rodzinie, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.

PRZEPIS NA TORTELLINI W SOSIE SZPINAKOWYM

Składniki

  • 1 opakowanie tortellini prosciutto
  • 1 garść suszonych pomidorów w oliwie
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

Wykonanie

1. Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy na bok.

2 Na patelni roztapiamy masło, dodajemy dwie łyżki oliwy z suszonych pomidorów oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy szpinak.

3. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku.

4. Smażymy do momentu, aż szpinak odparuje wodę. Następnie wlewamy śmietankę. Dodajemy pokruszony ser feta. Doprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.

5. Gdy sos będzie gotowy, na patelnię wrzucamy nasze ugotowane i odcedzone tortellini. Całość razem mieszamy.

Jeśli tak jak my uwielbiacie pierożki tortellini, to zachęcamy do sprawdzenia naszego wcześniejszego przepisu na pyszną sałatkę z tortellini.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *