Szarlotka z kruszonką bez pieczenia
Macie ochotę na pyszne ciasto z jabłkami, ale nie chcecie zbyt długo przebywać w kuchni? Mam dla Was super przepis na pyszną szarlotkę z kruszonką bez pieczenia! Jest przepyszna, prosta do zrobienia i ekspresowa 🙂
Szarlotka z kruszonką bez pieczenia to świetny pomysł na smaczny deser z jabłkami. Składa się z bardzo prostych składników, a jej proces przygotowania jest niesamowicie szybki i nieskomplikowany. Nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni z pewnością sobie poradzą z jej przygotowaniem. Zapraszam na przepis!
SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 20-25 podłużnych biszkoptów
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 ml wody
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 60 g masła
- 150 g ciasteczek zbożowych
Wykonanie
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć jabłka, wlać 200 ml wody i dusić razem przez kilka minut. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać. Na sam koniec wsypać galaretki brzoskwiniowe, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na dnie biszkopty. Na nich rozprowadzić tężejący mus jabłkowy. Wstawić do lodówki.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubić na puszystą masę. Wyłożyć na mus jabłkowy.
- Zbożowe ciasteczka pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem i wyłożyć na ciasto.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.