Udka pieczone na ryżu

Udka pieczone na ryżu

Udka pieczone na ryżu to danie jednogarnkowe, czyli takie, które można przygotować w jednym naczyniu. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący, ponieważ wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą.

Potrawa udka z kurczaka pieczone na ryżu jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Mięso jest soczyste i miękkie, a ryż aromatyczny. Idealna propozycja na rodzinny obiad, lub kolację. Do udek nie musimy już przygotowywać żadnych dodatków, wystarczy tylko ulubiona surówka.

PRZEPIS NA UDKA PIECZONE NA RYŻU

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 1 torebka ryżu (150g)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka z oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 500 ml wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Udka z kurczaka myjemy i obieramy ze skóry. Jeśli jednak chcemy, aby kurczak był bardziej chrupiący z zewnątrz to skórę zostawiamy.

2. Przyprawę do kurczaka, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z łyżką oliwy. Taką mieszanką nacieramy nasze udka.

3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy surowy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w krążki cebulę, a na nią układamy zamarynowane mięso.

4. 500 ml wody zagotowujemy, dodajemy do niej 4 łyżki ketchupu, zioła prowansalskie, cukier, sól i pieprz. Po wymieszaniu, mieszanką zalewamy naczynie.

5. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60-70 minut bez przykrycia.

pieczone udka na ryżu
kurczak pieczony na ryżu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − pięć =