Szarlotka z kruszonką bez pieczenia

Macie ochotę na pyszne ciasto z jabłkami, ale nie chcecie zbyt długo przebywać w kuchni? Mam dla Was super przepis na pyszną szarlotkę z kruszonką bez pieczenia! Jest przepyszna, prosta do zrobienia i ekspresowa 🙂

Szarlotka z kruszonką bez pieczenia to świetny pomysł na smaczny deser z jabłkami. Składa się z bardzo prostych składników, a jej proces przygotowania jest niesamowicie szybki i nieskomplikowany. Nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni z pewnością sobie poradzą z jej przygotowaniem. Zapraszam na przepis!

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

  • 20-25 podłużnych biszkoptów
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 ml wody
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 60 g masła
  • 150 g ciasteczek zbożowych

Wykonanie

  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć jabłka, wlać 200 ml wody i dusić razem przez kilka minut. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać. Na sam koniec wsypać galaretki brzoskwiniowe, wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia.

  2. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścielić papierem do pieczenia i ułożyć na dnie biszkopty. Na nich rozprowadzić tężejący mus jabłkowy. Wstawić do lodówki.

  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę przelać do misy miksera, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fix i ubić na puszystą masę. Wyłożyć na mus jabłkowy.

  4. Zbożowe ciasteczka pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem i wyłożyć na ciasto.

  5. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 5 =