Pierogi z kiszoną kapustą

pierogi z kiszoną kapustą

Pierogi z kiszoną kapustą to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Niektórzy właśnie na tą potrawę czekają cały rok, chociaż śmiało takie pierożki możemy również przygotować w inne dni, nie tylko na święta. Ciasto z tego przepisu na pierogi jest miękkie i elastyczne, a farsz aromatyczny i bardzo smaczny. Gwarantuję, że te pierogi z kiszoną kapustą posmakują każdemu bez wyjątku! Polecam również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na pierogi ruskie.

PIEROGI Z KISZONĄ KAPUSTĄ – PRZEPIS

Składniki (na ok. 50 sztuk)

  • mąka pszenna – 0,5 kg
  • masło – 50 g
  • jajko – 1 sztuka
  • żółtka – 2 sztuki
  • letnia woda – 3/4 szklanki
  • sól – 1 łyżeczka

Farsz:

  • kiszona kapusta – 400 g
  • marchew – 1 sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.

2. Kapustę kiszoną siekamy i odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Następnie dodajemy marchew startą na grubych oczkach.

3. Całość gotujemy przez ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu warzywa dobrze odcedzamy.

4. Do podsmażonej cebuli przekładamy kapustę oraz marchewkę i całość smażymy przez około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie na środku do którego dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka, sól oraz stopniowo dolewamy wody. Wyrabiamy jednolite i miękkie ciasto.

6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło.

7. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy na cienkie placki.

8. Za pomocą szklanki lub kubka wykrawamy kółka. Na środku każdego kawałka umieszczamy po 1 łyżce farszu. Boki zlepiamy formując pieroga.

9. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, około 5 minut od momentu wypłynięcia.

przepis na pierogi z kapustą kiszoną
pierogi z kapustą przepis
przepis na pierogi z kapustą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.