Surówka z selera naciowego
Surówka z selera naciowego i jabłka to smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska. Składniki w tej surówce są doskonale skomponowane, a dodatek ziaren słonecznika nadaje całości fajnego smaczku i chrupkości.
SURÓWKA Z SELERA NACIOWEGO – PRZEPIS
Składniki
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 jabłko
- garść ziaren słonecznika
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Seler dokładnie myjemy i kroimy na cienkie kawałeczki.
2. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
3. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Pokrojony seler wraz z jabłkiem przekładamy do miseczki, polewamy przygotowanym sosem i mieszamy.
5. Wierzch surówki posypujemy słonecznikiem.