Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Dziś mam dla Was przepis na pyszne i orzeźwiające ciasto z brzoskwiniami z puszki. Bardzo fajnie prezentuje się na stole i nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na święta jak również na inne wyjątkowe okazje.
Ciasto z brzoskwiniami z puszki składa się z puszystego biszkoptu, przełożonego czekoladową masą budyniową z orzechami i delikatnym kremem śmietankowym. Wierzch ciasta składa się z zatopionych w galaretce owoców. Serdecznie polecam wypróbować!
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI Z PUSZKI PRZEPIS
Składniki (na blaszkę 24×24 cm)
Biszkopt
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 g cukru
- szczypta soli
Masa budyniowa
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g orzechów włoskich
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 380 ml mleka
Masa śmietankowa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody
Galaretka z owocami
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 750 ml wody
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku.
- Kolejno do masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę i całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
- Przygotowaną masę przelać do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
Masa budyniowa
- 200 ml mleka przelać do rondelka, dodać cukier, wymieszać i zagotować. W osobnej miseczce wymieszać pozostałe mleko ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami.
- Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, przelać do niego zawartość miseczki i całość energicznie mieszać rózgą kuchenną do uzyskania gęstego budyniu.
- Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, tak by dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia.
- Masło w temp. pokojowej utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń.
- Kolejno dodać kakao, drobno pokrojoną czekoladę oraz posiekane orzechy. Całość krótko zmiksować do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt.
Masa śmietankowa
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misce i ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę.
- Masę śmietankową wyłożyć na ciasto.
Galaretka z owocami
- Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
- Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w paseczki. Wyłożyć na masę śmietankową. Całość zalać tężejącą galaretką.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.